Ingen anden musik genre, er så hængt op omkring autenticitet begrebet - eller "realness" om man vil, som hip hoppen. Det skyldes hovedsageligt at der findes så mange forskellige aspekter at måle denne ægthed ud fra, at man nærmest kan fare helt vild.


Der er dog ét kriterium, som overskygger de fleste andre. Nemlig i hvor høj grad en rappers kunstneriske udtryk, stemmer overens med virkeligheden. For hvor mange millioner kan man have på kontoen, som etableret kunstner, samtidig med at man styrer narko kartellet fra sin Blackberry? Og hvor lang tid kan man egentlig trække "gangsta" kortet, når det måske er 15 år siden man sidst har været "in the hood"?

Derfor har jeg udviklet en skudsikker metode, til at måle hvorvidt en rapper er "Gangsta MC" eller blot en vaske ægte "MC Gusto"*.

*Hvis man ikke lige ved hvem Rick Ross er... øh jeg mener "MC Gusto", så kan jeg kun anbefale at man ser den fantastiske "CB4" film.

"Gangsta MC eller MC Gusto" målingen bygger på 3 parametre; image, rappen og virkeligheden. Disse 3 parametre opsummeres og de indsamlede data spyttes ind i SPOL OP's "MC Gustometer", som derefter giver et endegyldigt resultat.

Ice Cube

Hvordan er imaget?
Ice Cube er nærmest indbegrebet af Gangsta rap. I sine N.W.A. dage repper Cube bande livet hårdt, men det stilner en del så snart han går solo. Hans rap karriere tager et sidespring ind i film verdenen, hvor hans roller er blevet mere og mere børnevenlige - af mangel på bedre ord. Det til trods, kan man ikke komme uden om hans rapper image, som en decideret west coast Don, der til hver en tid er klar til at buste din numse (måske homo).

Hvad med rappen?
I sine N.W.A. dage er Cube altid god for en bande reference eller to, og vidste man bedre så får man klart indtrykket af, at han er en hardcore gang-banger.

Så kommer solo karrieren og Cube fortsætter Gangsta retorikken, dog med en klar afstandstagen til selve bandemiljøet. Samfundet kommer i fokus, men man er aldrig i tvivl om at Cube bare leder efter et påskud til at "dust off the AK".

Hans nye gruppedannelse, i form af Westside Connection byder på en tilbagevenden til den kompromisløse Gangsta tone, godt hjulpet af Mack 10 og WC, som decideret "repper" bandelivet. Cube lader sig dog ikke friste, og bruger mest af alt tiden på at positionere sig som vest-kystens ukronede konge og protektor.

Idag er Cube en veteran, og han rapper om at være en veteran. Gangsta imaget er lidt mere laid-back overskudsagtigt, som en ægte Don. Han er med andre ord en OG - men står det for Original Gangsta eller Original (MC) Gusto?

Hvordan ser virkeligheden ud?
Ice Cube begyndte at skrive tekster allerede som 16 årig, mens han gik i High School. Allerede som 18 årig, udgav han sit første projekt med Dr. Dre under navnet "CIA", kun ét år efter var han ude med "Straight Outta Compton" sammen med N.W.A., hvor han skrev hovedparten af Dre's og Eazy-E's tekster.

Sideløbende med sin rap karriere, afsluttede han college og fik en "Degree in Architectural Drafting". Han er gift siden 1992 og har 4 børn med sin kone. Så vidt det vides, har han aldrig været involveret i nogen form for kriminalitet, og han er aldrig blevet dømt for noget. Bortset fra nogle enkelte anholdelser, for at have optrådt "Fuck The Police" med N.W.A. i enkelte byer, som ellers havde forbudt den "farlige" sang.

Som medlem af N.W.A. var han den første til at bryde med gruppen, hvilket skyldes økonomiske årsager. Han har generelt været en utrolig dygtig forretningsmand, og har mange projekter under sit navn, blandt andet det produktionsselskab, som laver næsten alle de film han optræder i.

Opsummering
Ice Cube's begyndelse som hardcore Gangsta rapper, tog et dyk allerede ved hans første solo udgivelse. Til trods for at "reppe" "Gangsta Nation" er det tydeligt, at han tillægger "Gangsta" termen en noget mere symbolsk værdi end andre rappere, hvor det at være en "Gangsta" er en sindstilstand, mere end en aktivitet - i den henseende er han den fødte "Gangsta MC". Ice Cube nævner aldrig selve bande-miljøet i positive termer, og hvis man nær-studerer hans tekster, så vil man opdage at han er utrolig dygtig til netop at undgå at komme til at tale over sig - selv i sine N.W.A. dage.

Ice Cube får 2½ MC Gusto'er på "MC Gustometeret", hovedsageligt på grund af hans N.W.A. eskapader, som med stor sandsynlighed var fabrikeret. Derudover er det rimelig sikkert at han reelt set aldrig ville gøre noget ud af de mange trusler han fyrer af i sine raps, det er han for meget business mand til - why fuck up the money. Han er dog langt fra en fuldblods MC Gusto, dels fordi han egentlig aldrig udgiver sig for at være reel Gangsta, men mest fordi han har et ondt "mean mug" - og det kommer man langt på, når man taler realness.


Hvad siger i, er Ice Cube mere MC Gusto end Gangsta MC?