XXL's liste for 2008 var som sagt præget af en del fejlvurderinger og mindede i højere grad om en helgardering, end om en liste der skulle udpege det kommende års store personlighedder. XXL mødte da også stor kritik for listen og der herskede megen tvivl om hvorvidt de ville fortsætte med det ellers meget spændende tiltag. De valgte dog at give det endnu et forsøg, og listen for 2009 bærer i langt højere grad præg af at følge konceptet.


Rap scenen i 2008 er præget af en del omskiftning, hvor der nærmest opstår en decideret mod-reaktion til den store mængde "ringtone" rappere, der har oversvømmet markedet i årene op til 2008. Finanskrisen er i sin begyndelse og de store selskaber begynder i højere grad at satse på det sikre, men også det salgbare. Dvs. man i højere grad vægter originalitet og individualitet hos den enkelte artist, som kan få de forsigtige (læs: nærige) forbrugere til at ofre lidt penge på en kommende udgivelse, dog samtidig med at det stadig er den gængse mainstream lyd der eftersøges, hvilket XXL listen for 2009 selvfølgelig bærer en del præg af

Ace Hood
Ace Hood er den første og eneste på XXL listen, der stadig henleder tankerne til rap tilstandende pre-2008. Dels kan han bedst karakteriseres som en decideret ringtone rapper, men også hans relative anonymitet i sin personlighed minder om samlebånds rappere a.la Souljah Boy, Jibbs, Plies etc.

Ace Hood lider da også samme skæbne som de fleste andre ringtone rappere, og hans udgivelser sælger minimalt i forhold til forventningerne. Det til trods, er han dog stadig signet til Def Jam og har udgivet to albums, hvoraf ingen af dem har haft nogen mærkbar succes.

Selvom Ace Hood måske ikke har efterladt det største aftryk i hip hop landskabet, har han dog alligevel stået bag en enkelt landeplage eller to - som enhver anden ringtone rapper, her er det dog isære "Ride" med Trey Songz, som virkelig skabte den lille omtale der nogensinde har været omkring ham.

Curren$y
Curren$y er en af de rappere - ligesom på 2008 listen, hvor det kan diskuteres hvorvidt han overhovedet burde være på listen. Ud over at have været i "gamet" siden 2005 på Master P's "No Limit Records", så har han også haft mild succes og megen hype gennem hans signing på Lil' Waynes "Young Money Entertainment" under "Cash Money Records" familien. Ingen af disse muligheder resulterer dog i noget konkret, og det bliver først i 2010 at Curren$y finder sin egentlige debut på butikshylderne.

Op til XXL udvælgelsen, var Curren$y godt igang med at genskabe sin hype oven på Cash Money misæren. Efter en serie meget populære mixtapes, lykkedes det ham at selv-udgive to albums gennem "Amalgam Digital" og sikrer sig efterfølgende en kontrakt hos Damon Dash's nye pladeselskab "BlueRoc Records" under Def Jam. I 2010 har Curren$y så udgivet hele to regulære udgivelser, henholdsvis "Pilot Talk I" og "Pilot Talk II". Begge albums opnår stor anerkendelse, dog med relative lave salgstal.

Hvis der ét nummer som satte Curren$y på kortet, så er det uden tvivl "Where Da Cash At" fra hans tid hos Young Money. Nummeret, der fungerede som første single til hans Young Money debut "Music To Fly To" - som desværre aldrig har set dagens lys, fik alle til at snakke om Curren$y for en stund.

Kid Cudi
Kid Cudi var til gengæld et relativt ukendt navn, lige indtil 2008, hvor hans navn blev skudt ud i stratosfæren med hans über-hit "Day 'n' Nite", der til dato har solgt over 2.000.000 digitale downloads i USA alene, og det til trods for at have været tilgængeligt ganske gratis på hans relativ ukendte mixtape fra 2007 "A Kid Named Cudi". Efterfølgende kom rygterne om hans samarbejde på Kanye's "808s & Heartbreaks" og pludselig var Kid Cudi det nyeste nye i hip hop land.

Den tendens var XXL heldigvis hurtige til at opsnappe, og det var derfor logisk at inkludere ham på listen for 2009's kommende hip hop personlighedder. Cudi havde da allerede på dette tidspunkt sikret sig en kontrakt hos Kanye's "G.O.O.D. Music" og allerede i september 2009 blev hans debut "Man On The Moon" introduceret for masserne. Albummet blev meget velmodtaget og har indtil videre solgt knap 500.000 eksemplarer i USA. I november 2010 udkom opfølgeren "Man On The Moon 2: The Legend Of Mr. Rager", som ligeledes har modtaget meget god respons og solgt godt i dets første uger i handlen.

Der kan ikke være nogen tvivl om hvilket nummer som virkelig fik sat Cudi på alle folks læber, det er selvfølgelig monster hittet "Day 'n' Nite", som i Europa fik særlig opmærksomhed gennem det super populære "Crookers remix" fra den Italienske duo The Crookers.

Cory Gunz
Cory Gunz er måske den første søn af en kendt rapper, som formår at træde ud af farmands skygge og placere sig blandt hip hoppens top - hvis altså den kære Diggy ikke slår ham i opløbet, han er nemlig søn af den kendte Bronx rapper Peter Gunz, som jeg ved de lidt ældre hoveder kender - jer som er lidt yngre må google ham, han er sej.

Anyway, den unge Cory Gunz har arvet lidt rap talent fra sin kære fader og med et massivt mixtape fremstød fra '04 til '08 beslutter XXL at han muligvis kan blive "the next big shit", og placerer ham på deres "freshmen" liste. Det lykkedes efterfølgende for Cory at sikre sig en deal hos "Young Money Records" i 2010, hvor man forventer at hans debut rammer masserne snarligt.

Cory Gunz har egentlig ikke nogen decideret hits eller definerende numre bag sig, ud over den mund-til-mund hype han har opnået, så er det ikke fordi det vrimler med numre, som tydeligvis beviser hans hype. Hvis man dog skal fremhæve ét enkelt nummer, som KUNNE have kastet Cory ud til masserne, så må det uden tvivl være Lil' Waynes ultra populære virale succes "A Milli", hvor den unge Cory Gunz oprindeligt havde et vers på, som desværre for ham blev fjernet fra den endelige album version.

Mickey Factz
Mickey Factz blev - ligsom så mange andre, først rigtig bemærket gennem sine mixtapes, hvor han har haft en særlig evne til at lave koncepter, som folk har været villige til at skrive om på diverse blogs, fora etc. Først med hans N*E*R*D koncept "In Seach Of N*E*R*D" og derefter med hans ugentlige myspace leaks, som ender med at udgøre hans "The Leak" mixtape serie.

Hans hurtigt voksende hype, resulterer da også i en række interessante kolaborationer med alle lige fra Drake til Tanya Morgan, samtidig med at han får skudt en video til sin Cool Kids kollaboration "Rockin N Rollin", som opnår rimelig stor succces. I 2010 lykkedes det ham at få en endelig pladekontrakt, og hans debut ser ud til at udkomme i løbet af 2011.

Det er da også det ovennævnte track med The Cool Kids "Rockin N Rollin", som virkelig får sat Mickey Factz på dagsordenen. Dels på grund af den hype som The Cool Kids selv rider på, men også fordi den opnår spilletid på MTV, hvilket er ganske udmærket for et selvfinansieret mixtape track.

Del 2 følger...