Kool G Rap - The Giancana Story (Rawkus version)


At Rawkus kun skulle have lagt låg på to udgivelser - som jeg fejlagtigt kom til at skrive i Smif-N-Wessun indlægget, viser sig at være alt andet end rigtigt og faktisk har jeg virkelig sovet i timen, for jeg har fuldstændig glemt at dette forsvundne album, fra ingen andre end Kool G Rap, faktisk også var på Rawkus.

Året er 2001 og Rawkus er på vej ind i det nye årtusinde med en helt ny roster, som skal bibeholde Rawkus' plads blandt frontløberne i hip hop land. En plads de med rette har indtaget, med flere vellykkede og velvalgte udgivelser, fra navne som Pharoahe Monch, Reflection Eternal, Black Star, Company Flow, Mos Def mm. Faktisk er Rawkus' diskografi fra deres begyndelse i '96 til og med '00 så imponerende, at man kan undre sig over hvordan det kunne gå så galt.

"The Giancana Story" skulle være G Raps tilbagevenden til de forgangne års storform. Efter en legendarisk periode hos Cold Chillin' Records havde Kool G Rap tre år tidligere startet sit eget selskab og derigennem udgivet "Roots Of Evil", som til trods for en relativ god modtagelse, aldrig formåede at få samme eksponering som hans øvrige albums. Alt dette skulle være fortid, og med en - efter sigende, million dollar kontrakt hos Rawkus Records, så det endelig ud som om G Rap var på vej tilbage for at generobre pladsen blandt hip hoppens absolutte top, samtidig med at Rawkus kunne bibeholde deres.

I stedet blev albummet skrottet af Rawkus, G Rap forlod kort tid efter Rawkus med det han nu engang kunne tage med sig, og "The Giancana Story" blev i stedet udgivet under Koch Records i en betydeligvis ringere udformning end den som var lagt for dagen hos Rawkus, hvilket dels kunne mærkes på modtagelsen af albummet, men også har haft den længerevarende konsekvens, at G Rap endnu ikke har formået at løfte sig til fordums storhed - meget lig Rawkus.

Kool G Rap har selv været meget verbal omkring hans afsked med Rawkus, som hovedsageligt skyldes "kunstneriske vanskeligheder", hvor Rawkus forsøgte at diktere en mere mainstream lyd fra G Rap. Det er en tendens som går igen for interviews med kunstnere omkring Rawkus i denne periode, og noget som uden tvivl har været årsag til den megen tumult på selskabet i perioden, hvor Rawkus blandt andet netop har indgået samarbejde med Interscope/Geffen.

Albummet som udkommer på Koch er mærkbart anderledes, end det album som skulle være udkommet hos Rawkus, faktisk er forskellene så store at det med rette kan kaldes for to helt seperate udgivelser, idet det kun er tre numre som går igen de to udgivelser imellem.

Numre som First Nigga, Keep Going - med Snoop og Devin the Dude, G Rap is a Villain og This Means War, bliver alle holdt tilbage af Rawkus, samtidig med at de også tilbageholder My Life med Capone-N-Noreaga og Holler Back, som dog genfindes på Koch's version, dog i anderledes versioner, hvor man eksempelvis er nødsaget til at fjerne et Nas vers fra Holler Back.

At sige Rawkus begik en fejltagelse ville være en underdrivelse og selskabet har aldrig formået at rejse sig oven på de skæbnesvangre år, hvor de havde alle mulighederne men forpurrede det hele, ved at lade næsten samtlige kunstnere fra deres nye roster i stikken.

Det er aldrig officielt blevet bekræftet hvorvidt den lækkede version af "The Giancana Story" fra Rawkus, stemmer overens med hvad de havde tænkt sig at udgivet, derfor kan tracklisten selvfølgelig ikke tages for gode vare. En version af albummet blev dog bootleget i stor stil op til den forventede udgivelse og der florerer sågar en meget vellignende vinyl bootleg med Rawkus logo og det hele, så mon ikke det er rimelig tæt på alligevel. Uanset hvad, så skal i ikke snyde jer selv for denne fantastiske Kool G Rap plade, som desværre aldrig så dagens lys og som indeholder den ene perle efter den anden.