2Pac & Boot Camp Clik - One Nation

I dag markerer 15 års dagen for Tupac "2Pac" Shakurs død, der som alle ved, blev skudt ned den 7. september 1996 efter en Las Vegas boksekamp, mellem Mike Tyson og Bruce Seldon. Efter 6 dage i koma, døde Tupac af interne blødninger, og blev til et øjeblikkeligt ikon for mange, som den dag idag, stadig anser ham som hip hoppens første rigtige martyr.

Netop omstændighederne omkring 2Pac's død, har jeg valgt skal være omdrejningspunktet for dette lille "hyldest" indlæg, idet jeg har valgt at fremhæve et af 2Pac's unreleased albums, som skulle have sat punktum for en del af de misforståelser der verserede omkring 2Pac's forhold til øst-kysten.

"One Nation" blev indspillet på et tidspunkt hvor hele east vs. west bøffen var på sit højeste. Flere indikationer pegede på, at hele konflikten var konstrueret af Suge Knight for at skabe hype omkring Death Row, hvilket Puff Daddy - som først og fremmest er forretningsmand, bestemt godt kunne se fidussen ved. Det er senere kommet frem at flere kunstnere på Death Row ikke altid var på samme bølgelængde som Suge Knight, og blandt andet Dogg Pound indspillede et track med Nas, som skulle have været på deres debut "Dogg Food". Nummeret blev dog skrottet, og Daz har senere udtalt at Suge Knight tvang Dogg Pound til at fjerne nummeret, da det var for tidligt at vise east/west sammenhold. Dette var efter alt at dømme, også én af årsagerne til, at netop dette "One Nation" album blev udskudt gang på gang.

"One Nation" blev lavet med henblik på at sætte et officielt punktum for east/west konflikten, som 2Pac mente havde taget en forkert drejning. Igennem hele konflikten, lagde 2Pac nemlig stor vægt på at opretholde sit meget nære venskab med Buckshot og Smif-n-Wessun fra Duck Down pladeselskabet i Brooklyn. Ved blandt andet at nævne dem i tv interviews og lade dem optræde i musikvideoer, prøvede 2Pac at skabe opmærksomhed i mainstreamen omkring Duck Down og dets kunstnere, samtidig med, at det blev klart at det var personer omkring østkysten - og ikke kysten som helhed, at 2Pac havde bøf med.

2 Pac blev dræbt blot et par måneder før den planlagte udgivelses dato, og albummet er en nu en del af Death Row arkiverne som blev solgt til WIDEawake Entertainment.

Duck Down har flere gange appelleret til Death Row om at udgive pladen, ved blandt andet at lave en underskriftsindsamling. Der findes ingen officiel tracklist og den fulde udgivelse er aldrig blevet leaket. Selvom Duck Down flere gange har pointeret at pladen skulle stå helt færdig, så er der ingen reel indikation om at dette er sandt.

I 2009 blev der udgivet en bootleg version af albummet, som dog består af utrolig dårlige web-rips og er reelt set er en totalt rip-off, som utrolig nok stadig bliver solgt gennem Amazon. Derudover har WIDEawake Entertainment ikke formået at løfte deres opgave, ved at udgive den ene halvhjertet udgivelse efter den anden, som gør det tydeligt at mange af de gemte Death Row perler ikke kommer til at se dagens lys lige foreløbigt, men også at de sandsynligvis ikke er så "komplette" og "færdige", som de er blevet gjort til igennem årene.

Der hersker en del myter og rygter omkring "One Nation" albummet, blandt andet at albummet skulle have været et dobbelt album, med en "West" og "East" del, der er dog ingen indikation om, at dette skulle være sandt. Derudover er der flere steder som påstår, at både Nas og Biggie skulle have optrådt på pladen, det er dog ligeledes højst usandsynligt, hovedsageligt fordi 2Pac reelt set havde bøf med dem, men mest af alt, fordi Nas selv, aldrig har indikeret at der skulle findes et sådan track.

Nedenfor har jeg forsøgt at samle "One Nation" albummet, på baggrund af tracks, som man med 99,99% sikkerhed, kan sige var tiltænkt projektet. Enten gennem interviews eller udtalelser fra folk tæt på albummet. Som man kan regne ud, er mange af 2Pac's vers blevet genbrugt på mange andre tracks efterfølgende, og til forskel fra mange af de andre bootlegs der florerer, er der kun blevet inkluderet 9 tracks. Det sidste bonus track, blev efter sigende indspillet til "All Eyes On Me", men endte aldrig på pladen, muligvis fordi det var for tidligt at vise east/west sammenhold, og man istedet ville gemme det til "One Nation" pladen - men det er rent gætværk fra min side.
  1. World Wide Dime Piece (Feat. LS & Greg Nice)
  2. Set It Off (One Nation) (Feat. Boot Camp Clik & Greg Nice)
  3. Military Minds (Feat. Boot Camp Clik)
  4. Military Minds (version 2) (Feat. Boot Camp Clik)
  5. My Own Style (Feat. Greg Nice, E.D.I. & Young Noble)
  6. Let's Get It, Let's Fight (Feat. Smif-n-Wessun & Buckshot)
  7. Brothaz In Armz (Feat. Buckshot)
  8. Thug Nigga (Feat. LS & Greg Nice)
  9. Tattoo Tearz (Feat. Tha Outlawz & Greg Nice)
  10. Where Ever U R (Feat. Big Daddy Kane) (bonus)
Tryk her for at læse mere om: 2Pac & Boot Camp Clik - One Nation