Ol' Dirty Bastard - A Son Unique

Søndag den 13. november var det allerede 7 år siden at hip hop land mistede én af sine absolut mest unikke og karismatiske personligheder. Det drejer sig selvfølgelig om Russel "Ol' Dirty Bastard" Jones, som ikke alene formåede at definere sin helt egen stil, men som modsat mange af de øvrige store personligheder i hip hop land, også formåede at at skabe et udtryk som ikke har ladet sig plagiere - hellere ikke nu, næsten 20 år efter at han fik alle til at spidse øre på det legendariske "Protect Ya Neck".

Selvom Ol' Dirty Bastard bestemt har fået en masse opmærksomhed på kryds og tværs af både hip hop kulturen og de mere mainstream outlets, så skal der ikke herske nogen tvivl om at det ikke altid har været på grund af hans evner som rapper. Faktisk vil jeg gå så langt som at kalde Ol' Dirty Bastard en af de absolut mest undervurderede rappere, som alt for ofte er blevet tilskrevet rollen af en simpel gøjler a la Flavor Flav, til trods for at have nogle fantastisk personlige og forstyrrende tekster, som i langt højere grad viste manden bag musikken, i forhold til mange af de rappere vi hylder som værende de bedste.

Efter Ol' Dirty Bastard's længerevarende fængselsophold omkring starten af årtusindet, blev han straks opsnappet af Dame Dash og hans "Rocafella Records", hvor Ol' Dirty straks gik i gang med indspilningerne af hans længeventede comeback album, som skulle opkaldes efter hans nyeste alias "Dirt McGirt". Umiddelbart efter hans død blev det dog offentliggjort at Rocafella ville udsende "Dirt McGirt" tracksene, som en art opsamling og under den nye titel "A Son Unique". Desværre var der komplikationer med hensyn til hvem som egentlig ejede rettighederne til hans musik, så Rocafella måtte udskyde udgivelsen, som imidlertidigt fik fastsat en ny udgivelsesdato.

Der var dog nogen som havde glemt at orientere Apple, for da den oprindelige release dato - den 9. august 2005, rullede forbi, så var det muligt at erhverve sig albummet ganske lovligt på iTunes. Fadæsen blev hurtigt opdaget af Rocafella, som sørgede for at "A Son Unique" blev pillet ned i løbet af det første døgn... men heldigvis tids nok, til at en enkelt venlig sjæl kunne købe og dele det med masserne.

Helt frem til 2009 har Rocafella annonceret at albummet ville se en proper udgivelse, men med flere bootleg vinyler af de mest fremtrædende tracks og en enorm online lækkage, så skal man nok ikke gøre sig nogen forhåbninger om at se den i forretningerne lige foreløbigt. Selve pladen er virkelig god og man savner Ol' Dirty ekstra meget når man hører hans skøre duet med Macy Gray på deres fortolkning af "Don't Go Breaking My Heart", eller det fantastiske "Back In The Air" med Ghostface, som endnu engang viser at der er meget mere ved Ol' Dirty Bastard end øjet måske skuer.

Tryk her for at hente: Ol' Dirty Bastard - A Son Unique