Cuban Link - 24K

Latino miljøet har altid været en essentiel del af hip hop miljøet, med meget fremtrædende personligheder, til trods for at blive anset som lidt af en minoritet i miljøet, hvor der i mange år har hersket en "black" vs. "brown" konflikt, som på mange områder har været langt mere domingerende end den gængse sort/hvis diskurs. Faktisk vil jeg næsten påstå at latino rappere udgør den største minoritetsgruppe i hip hoppen, hvor selv deres egne artister ikke altid står 100% ved deres latino arv. Det er for eksempel ikke alle som ved at Fabolous er Dominikaner, og der kan stilles spørgsmål ved, om han var blevet lige så populær hvis han havde kørt mere på sin latino arv og mindre på sine Brooklyn rødder.

Det skal dog også noteres at latino rappere er særligt verbale omkring en form for stempling, som altid har gjort det svært for dem at bryde ordentligt igennem, ja det er nærmest en hel konspirationsteori på lige fod med Illuminati og KIDDs Clement interview.

I midten af halvfemserne ser det dog ud til at vende for latino rapperne, som ud over Cypress Hill op til dette tidspunkt, aldrig rigtig havde formået at bryde igennem på lige fod med deres afro-amerikanske modparter. Med en mere defineret lyd fra Fat Joe på sit andet udspil "J.O.E. - Jealous One's Envy", samt introduktionen af én af de absolut bedste rappere overhovedet - Big Pun, så ser det endelig ud til at Latino rap er klar til at indtage sin retmæssige plads på lige fod med andre.

Årene op til årtusindeskiftet varsler bedre og bedre for Latino rappen, hvilket blandt andet giver et massivt boost til nogle af de allerede etablerede Latino kunstnere, som The Beatnuts og Noreaga, som hen mod 98-99 opnår deres absolut største popularitet, samtidig med at et nyt crew gør klar til at tage alle med storm. Med et væld af mere eller mindre nye latino kunstnere, som blandt andre Tripple Seis, Big Pun, Armageddon, Fat Joe, Tony Sunshine og  ikke mindst dagens hovedperson Cuban Link, præsenterer de sig som "Terror Squad". Og godt hjulpet af at to af medlemmerne medvirker på én af de absolut største Latino cross-over succeser, i form af Jennifer Lopez, på hendes monster-debut "On The 6", ser det virkelig ud til at det er blevet Latinoernes tur til at styre det hersens rap-spil.

Desværre for den "nye" latino bølge, viser det sig at strukturen hviler på et usikker fundament, hvor Noreaga eksempelvis har svært ved at følge op på sin debut, så glider Beatnuts tilbage i undergrunden, samtidig med at Terror Squad bliver ramt af en tragedie, i form af Big Pun's alt for tidlige død. Netop Big Puns død, ender med at være et massivt dødsstød for hele Terror Squad og den "nye" latino bølge, som hen mod udgangen af 2000 nærmest bliver reduceret til Fat Joe ene mand.

Big Pun's død tager som sagt hårdt på hele Terror Squad lejren, og billedet som tegner sig efterfølgende, er at Big Pun var limen som holdt det skrøbelige crew sammen. Det vil i hvert fald forklare de meget offentlige tvister der har været crewet imellem, og hvor det især er Fat Joe og Cuban Links konflikt, som har været en af de mest omdiskuteret.

Ud over Big Pun og den i forvejen etableret Fat Joe, så var det nemlig Cuban Link som blev spået en meget lys fremtid. Med en kontrakt hos Atlantic Records, et færdigt album på trapperne, og en første single med pop/rock-kometen Pink (dengang hun stadig havde Pink hår), så kan det undres hvad der helt præcist gik galt, men én ting er sikkert, de meget offentlige konflikter med Fat Joe, blandet med uheldige leaks, har næppe hjulpet på sagen, og i sidste ende måtte Cuban Link se sin debut blive skrottet kort for release.

"24K" var sådan set klar til release, og der florerer derfor en del promo-eksemplarer i omløb, endda til fornuftige priser, hvilket nok skyldes dets dårlige ry. Albummet er dog vintage sen halvfemser/start årtusinde Latino rap, med masser af fede bangere. Tilføj featurings fra Fat Joe, Big Pun, Ja Rule (før Ashanti) og Kool G. Rap, og så har man et top-underholdende album som helt klart er mere værd end det ellers er blevet gjort til.

Tryk her for at hente: Cuban Link - 24K