Big L - 4 Track Demo Tape

Denne uge markerer 13 års dagen for Lamont "Big L" Coleman's død, og som det efterhånden er blevet kutyme har jeg fundet en lille ting, som skiller sig en smule fra den gængse "best of..." samling, som ellers præger de fleste hip hop blogs.

Det kan være svært at skrive noget om Big L som ikke allerede er blevet skrevet, og nu snart 17 år efter udgivelsen af sin debut "Lifestyles ov da Poor & Dangerous", er der nok ikke mange som er i tvivl om at han var en af de bedste og kunne have været en af de aller største. Hvad Biggie har været for Brooklyn, er Big L for Harlem, og enhver rapper fra "uptown" er blevet - og kommer til at blive, målt og vejet i forhold til ham.

Som så mange andre afdøde rappere florerer der et helt ekstremt kult-følge omkring Big L, som dyrker og ansamler sig ethvert tænkeligt stykke musik som har den nærmeste tilknytning til ham. Og selvom man ikke umiddelbart skulle tro det, så er der faktisk en hel del derude, som den gængse Big L fan nok ikke har hørt.

I dagens anledning har jeg valgt at dele et meget omdiskuteret demo bånd, som efterhånden er blevet en central del af hele Big L historiken, nemlig det demo bånd som eftersigende sikrede ham en kontrakt hos Columbia Records. Grunden til at jeg netop hiver fat i dette demo bånd, er fordi der florerer en del uenighed omkring dets egentlige indhold, hvor det eneste som alle kan blive enige om, er at det indeholder 4 tracks.

Båndet blev nemlig indspillet i det legendariske Jazzy Jay studie i Bronx, som brændte til grunden i start halvfemserne og tog en masse demo udgivelser med sig, heriblandt en del meget eftertragtet Big L materiale, ikke mindst tracket "Principal of The New School" som muligvis optrådte på dette bånd, og som har været utilgængeligt indtil for et par år siden, hvorefter Showbiz pludselig hev det frem fra gemmerne til en limiteret og dyr vinyl release.

Der hersker som sagt lidt uenighed omkring hvilke fire tracks som egentlig optræder på båndet. Nogle siger at "Yes you may (Remix)" også var på båndet, mens andre påstår at det var "Principal of The New School". En rimelig pålidelig kilde, i form af DJ Mike Nice, giver dog nedenstående tracklist, hvilket en del andre også har været enige omkring, så den vil jeg tage udgangspunkt i.
  • ROCK N WILLIS audition freestyle
  • Principal of The New School
  • Unexpected Flavor
  • Devil's Son
  • Yes you may (remix) (BONUS)
Da jeg ikke endegyldigt kan svare på hvorvidt det er "Principal of The New School" eller "Yes you may (remix)" som optræder på demo båndet - eller endda et helt tredje bud, så har jeg inkluderet dem begge, men med udgangspunkt i den offentliggjorte tracklist. Hvis der er nogen hardcore Big L fans derude, som ved mere, eller kan af- eller bekræfte noget, så tøv endelig ikke med uddybe i kommentarerne, så der kan komme styr på tingene.

Tryk her for at hente: Big L - 4 Track Demo Tape