Som én af de mest produktive rappere i danmark over det sidste års tid, er der mange som har fået øjnene op for den kompromisløse rapper, som for mange, repræsenterer en stærkt underrepræsenteret og savnet genre i Danmark.

Men hvordan startede det hele egentlig for Skurken, hvad har hans liv budt på over de sidste 20 år, og hvorfor tror han, at netop hans type gade/gangsta rap er blevet modtaget så godt, i et ellers konservativt hip hop miljø... og findes der overhovedet rigtige "gangstere" i Danmark?

Kan du fortælle lidt om hvordan det hele egentlig startede for Skurken, da du jo nok har været i gang i lidt længere tid end mange nok umiddelbart tror, samtidig med at du har været – mere eller mindre, tvunget til at sidestille rappen over flere perioder af forskellige årsager.
Jeg har hørt rap siden jeg var 8-9 år, men min første reelle optræden var i ’91, til noget som dengang hed årets rapper og som senere blev til Danmarks bedste rapper. Det var mig, Clemens, Anders ”anden” Mathesen og Per Vers, tror jeg. Jeg tror Clemens nakkede mig i semifinalen, han var jo en langhåret jyde dengang – ”Du ka’ grine af min alder, jeg er 13 år, nikker skaller med mine baller, jeg skide hård” – det var sådan noget (griner)

En masse branchefolk fik ligesom øjnene op for mig, og så i ’94 kom ”Stop Volden”, hvor jeg så endte med at ligge et vers på et track sammen med en masse andre. Jeg lavede faktisk endda også en reklame dengang, for ”Grofler boller” fra Hatting Bageri, og vi var faktisk de aller første der gjorde det. Jeg hørte da også lidt for det, fra folk som ligesom mente vi havde solgt ud, men for mig var det bare for at få noget fedt rap i fjernsynet, det var en sjældenhed dengang – der var YO! MTV Raps og de var ligesom det.

Et år senere røg jeg så ind i 3 måneder for røveri. Så begyndte jeg at lægge rappen til side i en del år, hvor jeg rendte og lavede lidt ballade og røg ind og ud i en del år. Jeg begyndte så igen i 2001, hvor jeg lavede en engelsk plade, samtidig med at jeg var på flugt. Der kom så en rimelig stor sag, hvor jeg var i Ekstra Bladet og blev endda eftersøgt på Station 2. De endte faktisk med at komme op til Cas med kameraer og det hele – poor guy (griner). Jeg endte så med at lave én til engelsksproget plade oveni alt det. Men jeg ved egentlig ikke hvad der skal ske med dem og jeg har bare overvejet at tage det bedste fra dem begge og så lække det.

Jeg røg så desværre ind og sidde igen i en længere periode på tre et halvt år, men nåede alligevel at lave en masse numre på dansk. Jeg kan huske en fyr som sagde til mig, ”det værste, det er spildt talent” – jeg ved godt det er en kliché og det kan lyde plat. Men jeg ville hade at skulle sidde som 45 årig og skulle fortælle folk ”det kunne have været mig”, mens de tænker ”slap nu af din gamle tosse”. Så jeg har ligesom følt at jeg havde noget at bevise overfor mig selv, men også at folk ligesom havde brug for det her musik. Så gik jeg bare amok, og det er ligesom den periode vi er inde i nu. Det sidste år har jeg måske skrevet 1 vers om dagen, specielt her på det sidste, der har jeg måske skrevet 50 hele sange på bare et par måneder.

Du er en rapper som ofter bliver tilskrevet begreber som ”autenticitet” og ”ægte”, men hvor vigtigt synes du selv det er med de ting, når man beskæftiger sig med den type ”gade-rap” som du laver?
Jeg kan forklare det meget simpelt. Der er en grund til at der ikke er nogen som sviner mig til her i danmark. Det er sgu ikke for at skulle sidde og spille stor, men jeg er jo ikke ”hip hopper”, jeg lever et liv ved siden af hvor autenticiteten betyder alt, og hvor jeg ikke ville kunne gøre de ting jeg gør, eller komme de steder jeg gør uden. Hvis nogen sviner mig, så har det ikke noget med hip hop at gøre, for hip hop er bare musik. Der er masser af eksempler i Danmark med artister som ikke kan bevæge sig steder, på grund af nogle af de ting de siger de har gjort. Jeg kan personligt gå alle steder i København, og det er ikke fordi jeg skal sidde her og spille kongen af København, men jeg kan gøre og gå hvor jeg vil, og det ville jeg ikke kunne hvis jeg ikke kan stå inde for de ting jeg render og siger i mine tekster, det er faktisk ret enkelt. Så autenticitet betyder alt.

Der er mange som stadig vil påstå at der ikke findes rigtige ”gangstere” i Danmark, og at det billede du maler, er urealistisk. Har du selv oplevet det på samme måde?
Det er rigtigt, men jeg tror en simpel ting som bandekrigen har fået åbnet øjnene op for folk. Nu er jeg ikke rocker eller bande relateret, men der har jo altid været krige i Danmark, og folk har jo skudt på hinanden siden 80erne. Men altså, de kan jo kalde det hvad de vil, de kan kalde det gangsta shit, de kan kalde det et gade liv, men tingene er jo som de er, tingene er ligesom sket for mig. Det er hvad det er.

Generer det dig?
Nej, nej overhovedet ikke. Jeg synes faktisk det er lidt sødt folk kan være så naive. Men altså, Danmark er et lille land og der sker sgu ting og sager, og de skal nok lære det. Jeg kan sige det sådan her, at de ting som jeg rapper om personligt, de er sket, så meget kan jeg sige.

Du nævner tit Nordic Hustle på dine tracks, har du lyst til at fortælle lidt om hvad det går ud på?
Nordic Hustle er en lille ting, som jeg håber, kan blive stor. Det er mig, Pede B, Mirski – som laver onde beats, 5-Dub – dygtig rapper og rigtig dygtig producer. Så har vi min kammerat Treif Leif, som også har siddet meget inde, og så har vi Nygaard som også rapper, og det er sådan kernen af det nu. Så vi har en Fight Night champion og et par folk som sidder i fængsel (griner).

Den ultimative plan med Nordic Hustle er jo at vi kan sætte en eller form for standard og label på alt hvad der holder af hip hop i Danmark, så man ligesom tænker, at hvis man ikke har noget med Nordic Hustle at gøre, jamen så laver du bare skod rap. Og det er sgu ikke fordi du bliver svinet eller noget, men jeg vil sige at hvis du er dygtig herhjemme, så kommer du til at samarbejde med nogen af os før eller siden, det er den vej jeg tror det kommer til at gå.

Hvad er din egen umiddelbare plan med musikken, og er det overhovedet noget som du har overvejet?
Jeg ved det ikke. Altså allerede ved ”Kriminologi” nummeret fik jeg tilbudt en deal ved et selskab, og det var egentlig fint nok, men jeg har jo aldrig rigtig tænkt nærmere over det, andet end at jeg bare synes det er fedt at lave musik. Så jeg har bare prøvet at lave så meget som muligt, og har ikke sådan tænkt på det store hele. Jeg har nok mest af alt gjort alt det her for promotion, penge tænker jeg for eksempel overhovedet ikke på. Jeg kommer måske ikke til at lave en krone overhovedet på de 200 numre jeg har liggende, altså ud over som en slags præsentation af hvad jeg kan hvis jeg på et tidspunkt skal have en deal.

Men jeg må indrømme at jeg nok bare ender med at lave det selv og bum-rusher den danske scene.

Hvor meget musik har du reelt set liggende, du nævner selv de 200 tracks og din massive produktivitet, men hvad konstituere alle disse tracks egentlig?
Altså, jeg har 20 numre jeg har udgivet over amerikanske beats, som var det første mixtape. Så har jeg 40 numre tilbage som kommer på en part 2 og en part 3. Ud over det har jeg indspillet 12 numre som er det hårdeste der nogensinde er indspillet i Danmark. Det er fuldstændig ucensureret ind-til-benet rap og det er nok det meste jeg kan gøre uden at være bange for at inkriminere mig selv, hvor jeg virkelig har strukket den så langt jeg kan. Så har jeg også lige taget en masse danske instrumentaler og indspillet over, hvor jeg selv føler jeg viser hvad jeg kan på deres beats, man kan ikke sige jeg jorder dem, men jeg viser bare hvad JEG kan på deres beats.

Ud over alt det, så har jeg en masse blandet numre, hvor jeg skal lave ting med Ataf, B.O.C., MFS, Mass, Cas, Pede B selvfølgelig, Pato og nok også S!vas har vi snakket om… så, det går jo meget godt (griner).

Planen med alle numrene lige nu, er bare at få det smidt ud så folk får øjnene op for det. Jeg vil gerne have de her numre ud fordi jeg ved at de vil leve i lang tid og jeg er en utålmodig ung mand som gerne vil have det hele i gang. Ud over det, så har jeg også en 18-20 numre, som jeg ved, kan gå hen og blive en rigtig stor plade i dansk hip hop og som jeg har gået og kræset ved. På et eller andet tidspunkt, så skal de ud som en regulær plade, det er i hvert fald planen.

Sidst men ikke mindst, skal jeg ikke glemme at jeg også har 25 numre til et projekt der hedder ”Alt Eller Intet”, som er 5-Dub, mig selv og Nygaard. Vi har som sagt cirka 25 færdige numre, og det bliver noget dope shit der er inspireret af en blanding ”Do or Die”, ”2 Live Crew” og ”Grand Daddy IU”, så det ser vi rigtig frem til at folk skal komme til at høre. Ellers har jeg vel en yderligere 70 numre der er over vores egne beats, som er der jeg har taget de 18-20 numre til den førnævnte regulære plade, så jeg har været rimelig produktiv, hvis jeg selv skal sige det (griner).

Du har fået rigtig meget positiv respons for din musik og er stille og roligt ved at få opbygget en rigtig solid portion hype, er det kommet bag på dig taget i betragtning af den type rap som du laver?
Nej det synes jeg egentlig ikke det har. Jeg er jo gået med en masse mennesker som har hørt den type musik, så jeg har jo ligesom vidst at efterspørgelsen har været der. Med alt respekt for west-coast, så er der mange som godt kan lide den der new-york rap og jeg føler ikke rigtig der er nogen der har kunnet levere. Jeg føler lidt at vi er ude i, at det kun er Mass, undertegnede og Pede B… der er også nogle andre, det er der, men helt essentielt er det os der ligesom repræsenterer det bedst herhjemme.

Med hensyn til branchen, så kender jeg alle og alle kender mig. De hører mit shit og de synes det er fedt. Folk skal bare have en chance for at høre det, så er jeg sikker på de vil synes det er fedt, for de vil kunne høre at de ting jeg siger det er noget der er sket i virkeligheden, og hvis der er noget folk elsker, så er det når de får noget som der er sandt.

Hvis man godt kunne tænke sig at opleve Skurken live, er det så noget der kan lade sig gøre – og har du overhovedet haft mulighed for at optræde særlig meget live?
Jeg har optrådt meget, meget lidt. Jeg har spillet et par gange med Pede og jeg må være helt hudløs ærlig og sige at jeg ikke er så rutineret live. Jeg har haft en vane med, at jeg vil have at det skal lyde præcis som på pladen. Når jeg lægger et vers live, så skal det lyde som når jeg lægger et vers på plade. Men jeg bliver bare nød til at lære som rapper, hvordan man trækker vejret anderledes i forhold til når man indspiller. Men jeg skal bare have lidt mere erfaring, og jeg har allerede planlagt at leje nogle steder hvor jeg kan øve mit set. Men ud over det, så har jeg lige spillet på Stengade hvor jeg varmede op for English Frank, og så skal jeg snart spille i Århus til BAWS, som jeg desværre gik glip af sidst fordi jeg blev anholdt… men det var bare en misforståelse (griner).

Faktisk har jeg tænkt mig at samarbejde en del med en ny ung og rigtig dygtig rapper som hedder Nixen, som er virkelig dope og som lægger sig meget op ad de ting mig og Pede B laver. Jeg tror vi kan blive en fed trio og jeg håber vi kan komme til at lave en masse dope ting sammen.

Der har været en del snak om en kommende dokumentar om dig, er det noget du kan fortælle lidt om?
Ja, da jeg sad i isolation i Nyborg, blev jeg kontaktet af en kammerat som spurgte om han måtte lave en dokumentar film om mig, og jeg sagde så ja. De endte med at søge midler hos Det Danske Filminstitut og blev så udvalgt – ud fra en kæmpe skare af ansøgere, om at være ét af tre projekter som blev bevilliget penge til deres film. Filminstitutet synes det var en rigtig god idé med historien om en ung rapper der kommer frem og har været kendt i branchen, som så ryger i fængsel og prøver at arbejde sig frem med musikken igen.

Filmen er blevet sikret to biografpremierer allerede, og den kommer nok også på DVD hvis alt går efter planen. Tidsperspektivet for filmen, er at der er blevet indspillet godt og vel 150 timer som de er i gang med at klippe ned, men jeg kan ikke give nogen endelig dato. Jeg kan egentlig ikke sige vildt meget, andet end at man skal holde øje med filmen om Skurken. Han bliver skudt i filmen, han kommer ud af fængsel i filmen, der sker okay crazy ting og der skal nok være noget underholdning for alle (griner).

Er der noget du gerne vil sige her på falderebet inden vi slutter af?
Jeg vil gerne sige til de unge rappere at de ikke skal være så nervøse for at sige deres mening, de skal ikke være bange for industrien, så længe de føler de har hjertet med. De skal ikke give en fuck om de har 500 eller 500.000 views, fordi det ægte skal nok finde vej og om 2-3 år vil fake ikke kunne komme frem, det tror jeg ikke på.

Og så vil jeg også gøre opmærksom på at min mand Pede B udgiver ”Over Askeskyen” engang i maj med DJ Noize.