Crooked I - Say Hi To The Bad Guy (FTP/LSN bootleg)

Når man snakker Death Row og i særdeleshed den store mængde unreleased materiale derfra, kan det godt nogle gange være lidt af en jungle at finde rundt i det hele. Det har bestemt ikke gjort tingene bedre, at der de sidste par år (oven på den berygtede Death Row auktion) har været en stigende tendens med, at en stor mængde blogs, hjemmesider, fora etc. pludselig har fået fingrene i den ene obskure udgivelse efter den anden, ofte med meget forskellige og tvivlsomme tracklists.

Enkelte af disse albums kan bekræftes og tjekkes, eksempelvis gennem interviews med den pågældende kunstner eller gennem diverse promomaterialer omkring udgivelserne, men langt de fleste er desværre blot hjemmelavede albums i et forsøg på at få lidt flere besøg lokket hen på sin side eller endda at tjene lidt penge, som det er tilfældet med denne Crooked I udgivelse, som pludselig dukker op i 2009.

Inden vi når så langt, er det måske relevant kort at ridse op hvem Crooked I egentlig er og hvordan han passer ind i hele Death Row sagaen. Crooked I er lidt af en west coast veteran, som snart har været på scenen i godt og vel 15 år. Til trods for at være blevet ombejlet en del med hensyn til pladeudgivelser, var der aldrig rigtig nogle af hans mange tilbud som materialiserede sig til en endelig udgivelse. Så i 2001 gjorde han det eneste logiske og skrev kontrakt med Death Row, som en del af deres "genopretningsfase" for at få Death Row tilbage i førersædet.

Som vi nok alle sammen kunne have fortalt Crooked I, gik det dog nu engang som det kun kan gå når man er ved Death Row, og Suge Knights mange juridiske problemer fik sat en stopper for hele to albums. I 2004 måtte Crooked I derfor endnu engang forlade et pladeselskab uden et færdigt album. Begge disse albums, henholdsvis "Untouchable" og "Say Hi To The Bad Guy" har begge været meget eftersøgte, og indtil 2009 var der ingen reel viden om nogen af udgivelserne bortset fra enkelte bekræftede tracks.

På dubcnn.com's forum dukker der dog pludselig hele to forskellige versioner af "Say Hi To The Bad Guy" op - og så endda på samme tid. Begge parter, som kun vil offentliggøre deres tracklist som ægthedsbevis, ønsker selvfølgelig penge for deres dyrebare download links. Hvor den ene, som går under navnet FTP ønskede 40$ for et download link, var den anden, som går under navnet "Los Skanless Native (LSN)" knap så tålmodig og ville "blot" have 1300$ for master CD'en, som man derefter kunne distribuere frit.

Der var dog bare ét lille problem, FTP og LSN var en og samme person, og faktisk havde pågældende, så vidt det vides minimum 7 andre konti på dubcnn.com forummet, som han/hun brugt til at hype og bekræfte udgivelsernes ægthed. Efterfølgende er Internettet blevet oversvømmet med "Say Hi To The Bad Guy" versioner, men det er blot variationer af FTP/LSN versionerne, som i den henseende er de eneste "ægte".

Man kan med rimelig stor sandsynlighed sige at ingen af de to udgaver definitivt ER "Say Hi To The Bad Guy", der er dog alligevel nogle elementer som gør begge versioner interessante og ikke mindst rejser spørgsmålet om hvem FTP/LSN egentlig er og hvor har han fået fingre i musikken.

1) En hel del af tracksene - i hvert fald 5, var ALDRIG blevet lækket før. Hvilket bliver bekræftet af flere meget hardcore Crooked I fans, som ved hvad de snakker om.

2) Alle tracks er af meget høj masteret kvalitet.

3) I july 2010, godt og vel et helt år efter hele misæren, udgiver WIDEawake Entertainment Group - det firma som køber Death Row i 2009 for 18 mill. $, en CD med u-udgivet Crooked I materiale under navnet "Hood Star". På dette album optræder en stor del af de numre, som også optræder på de to "Say Hi To The Bad Guy" bootlegs.

Betyder det at FTP/LSN muligvis har haft en relation til WIDEawake, og fået fingre i musikken derigennem? - det kan kun de svare på. Ligesom det sandsynligvis kun er Crooked I, som kan svare på hvordan "Say Hi To The Bad Guy" egentlig er sammensat på papiret.

Jeg har selvfølgelig lagt begge versioner op, en del tracks optræder på begge og der er som sagt ingen indikation om at nogle af versionerne er de rigtige - derfor ryger den heller ikke op i mit officielle arkiv, men får i stedet sin egen plads i bunden under en særskilt sektion hvor jeg også kan placere andre af den slags udgivelser.