I dag vil jeg prøve noget lidt andet, idet jeg står i den prekære situation, at jeg har mulighed for at samle hele fire indlæg i ét, samtidig med, at jeg også lige introducerer det koncept som kommer til at køre, når jeg engang er færdig med at gennemgå mit lille bibliotek af unreleased albums, nemlig demo bånd.


Ras Kass - Soul On Ice (demo tape)

Og det er netop her vores historie starter, for som i kommer til at se, så har Ras kass har ikke altid været heldig når det er kommet til at få udgivet sit materiale, og det hele kan spores tilbage til dette demo bånd, som dels fungerede som grov skitse for hans debut "Soul On Ice", men som også fungerede som et klart advarselssignal for Ras, omkring de problemer han ellers ville komme til at få med sit pladeselskab - Piority Records.

Helt konkret, blev næsten hele "Soul On Ice" demoen skrottet, dels på grund af sample problematikker, men også for at imødekomme en mere poleret lyd. Demo båndet indeholder 11 fulde tracks, og er (blandt andet af mig selv) ofte blevet miskrediteret som værende "Sampler On Ice" der blot er et bånd med snippets fra "Soul On Ice".

Soul On Ice demo båndet, er som sagt den første reelle indikation om, at alting ikke er som det burde være hos Priority, og med en lunken modtagelse af Ras' andet album "Rasassination" begynder problemerne for alvor at dukke op med udgivelsen af hans tredje album.

Ras Kass - Van Gogh

På dette tidspunkt er Priority blevet samlet op af Capitol Records, og Ras Kass er ivrig efter at få sikret sin plads, iblandt de absolut bedste på vest-kysten. Desværre går det ikke som planlagt for Ras Kass, idet en pre-release version af albummet bliver bootleget, hvilket blandt andet medfører at titel tracket optræder i et afsnit af "The Sopranos", inden albummet overhovedet var i promoveringfasen.

Med den store strøm af bootlegs beslutter Priority/Capitol at droppe projektet, og vælger i stedet at Ras skal lave en opdateret version af albummet, under en ny titel. Som Ras Kass selv formulerer det på sin hjemmeside



"Van Gogh died on Tuesday, January 1st, 2002 of complications from bootlegging, label drama, and corporate bullshit."


Ras Kass - Goldyn Child

Idet Ras Kass, efter pres fra selskabet, har været tvunget til at ændre to af sine albums, gør han alt i sin magt for at sikre det ikke sker en tredje gang. Ved at hive producere som DJ Premier, Dr. Dre og Hi-Tek ind i studiet, virker det da også nærmest urealistisk at der kunne opstå nogen form for usikkerhed omkring albummets realisering. Desværre for Ras Kass, virker det dog som om, at der er højere magter på spil, som ikke ønsker at se et album fra ham i butikshylderne.

En tvist mellem Ras og Priority/Capitol omkring albummets valg af førstesingle - selskabet vil have Dre tracket og Ras Kass vil have Preemo tracket, er startskuddet for en længer konflikt, og idet Ras Kass bliver anholdt for DUI, ser selskabet deres snit, til at droppe albummet helt.

Det er netop på dette tidspunkt historien bliver rigtig interessant, idet Ras Kass dels vælger at flygte fra sin kommende retssag, men også vælger at stjæle alle masterbåndene, hvorefter de kort tid efter alle bliver lækket på internettet - hvilket er grunden til at vi overhovedet kan nyde musikken idag.

Ras Kass har efterfølgende haft meget svært ved at finde fodfæste i branchen, hvilket i høj grad skyldes Priority/Capitol, som i årene efter nægtede at udgive noget materiale, samtidig med at de fastholdt ham i en slave-kontrakt. Dette bevirkede at Ras Kass måtte udgive "street-albums" ad omveje, uden særlig eksponering til at medfølge disse. I 2008 lykkedes det endelig for Ras Kass at få afbrudt den kontrakt han havde indgået i starten af halvfemserne, og med han nyeste "Save the Ras Kass" kampagne, ser det måske endelig ud til, at han kan få noget af den eksponering han har savnet.

Demo båndet er i den kvalitet, som man nu engang kan forvente sig af den slags. Dog er dette en "mastereret" version, som en eller anden internet dude har lavet, hvor han har forsøgt at fjerne den værste støj. Forskellen på de to "Van Gogh" versioner er minimale, ifølge Ras Kass' egen hjemmeside (som for længst er nedlagt) indeholder pre-release versionen nogle andre samples, samtidig med at retail versionen, som han valgte at kalde "the rare version", indeholder intro/skits/outro og repræsenterer det album, som skulle have ramt butikshylderne.