Til trods for nogle relativt interessante "up-coming" navne som A$AP Rocky, Wiz Khalifa, Yelawolf og Mac Miller ved dette års Roskilde Festival, så er det nok alligevel en - i Danmark, relativ ukendt kunstner, som går under navnet Macklemore, som kan gå hen og vise sig at være den aller mest interessante at følge, og her tænkes ikke udelukkende på hans optræden, men på hele hans karriere generelt.

For selvom Macklemore til dato, stadig bliver positioneret inden for den mere gængse undergrundsscene, hvor man genfinder kunstnere som Evidence, Aceyalone, Blue Scholars, Atmosphere etc. så er der mange som spår ham en langt "større" karriere, dels på grund af hans "americana" appel, men måske mest af alt på grund af hudfarven, hvor han af mange er blevet døbt hip hoppens nyeste "great white hope"... som amerikanerne altid har så travlt med at lede efter.

En interessant baggrund, blandet med personlige og jordnære tekster, tilsat en god portion humor, har forvandlet Macklemore til et laidback og i høj grad langt mere tiltalende alternativ til Eminem, som på mange måder er holdt op med at udvikle sig og for længst har mistet jordforbindelsen til den middelklasse der i høj grad har skabt ham.

Professor Macklemore - Open Your Eyes

Som så mange andre, er det dog ikke fordi Macklemore er kommet sovende til sin succes, og selvom han som sagt stadig kan være et ubeskrevet blad for mange, så har han allerede en hel del udgivelser bag sig.

I dagens anledning har jeg derfor valgt Macklemores aller første reelle udgivelse, med titlen "Open Your Eyes". Albummet blev udgivet i 2000 af Macklemore selv, som stod for fremstilling samt distribution af albummet (læs: solgte den på gaden), dengang han stadig gik under navnet Professor Macklemore. Selvom Macklemore opnåede lidt lokal buzz ovenpå albummet, var det dog først i 2005 at han virkelig "slog igennem" lokalt, med det Budo produceret og igen selv fremstillet/distribueret album "The Language of My World", som dog er langt mere tilgængeligt, eksempelvis via iTunes og amazon.

Open Your Eyes er lidt som man kan forvente sig af en selv distribueret debut fra en undergrundskunstner, det er måske ikke ovenud finpudset i form af lækker og sprød masterering, men derimod er det fyldt med kant og charme, som man som regel ikke genfinder på kunstneres senere udgivelser, og selvom det er tydeligt at det senere "The Language of My World" er et langt mere helstøbt album, så repræsentere "Open Your Eyes" og "The Language of My World" tilsammen, i høj grad det udtryk som Macklemore har perfekteret senere, med introspektive og socialt observerende tekster, krydret med en god portion humor.

Det skal dog siges, at "Open Your Eyes" er et forbandet godt album, fra start til slut. Hvilket blot bevidner om Macklemores talent, og det er nok kun et spørgsmål om tid før resten af verden åbner øjnene for Macklemore og hans partner in crime Ryan Lewis, som er hans faste samarbejdspartner, siden 2009, hvor han kom ud af et længerevarende Oxycontin misbrug.

Open Your Eyes blev kun udgivet på CD, det oprindelige oplag kender jeg ikke, men umiddelbart er det en meget sjælden udgivelse, som allerede nu ryger til nogle rimelig heftige beløb på eBay, så sandsynligheden for at falde over den i fysisk format, til rimelig penge, er rimelig usandsynlig, og priserne vil kun stige i takt med Macklemores popularitet... bare se hvad en original "Infinite" eller "Slim Shady EP" ryger for nu om dage.

Tryk her for at hente: Professor Macklemore - Open Your Eyes